Asıl adı Mehmet İhsan Yüce 1991 yılında vefat ettiğinde, Can Yücel, Salacak’taki cenaze evinde düzenlenen ufak anma törenine katılır. Sonrasında, kendisini Üsküdar’a götürmesi için Yusuf Ekşi’ye ricada bulunur. Yusuf Ekşi, Can Baba’nın ricasını kabul eder. Ama Can Baba’ya neden mezarlığa gelmediğini sorar. Can Yücel, sararmış bıyıklarını ve sakallarını okşayarak ona cevap verir o tok sesiyle: “İnsan arkadaşını hiç gömebilir mi yahu?”
İhsan Yüce, Türk sineması ve tiyatrosunun en önemli figürlerinden biridir. 1929 yılında Elazığ’da doğan Yüce, genç yaşta sanata ilgi duymaya başlamış ve tiyatro ile sinemaya adım atmıştır. Dağıstan göçmeni Kafkas bir ailede 7 kardeşin üçüncüsü olarak doğmuştur. İzmir Atatürk Lisesi ve İktisadi ve Ticari İlimler Akademisi’nde okumuştur. Bir süre özel şirketlerde muhasebecilik yapmış. Sanat yaşamına ise 1952’de İzmir’de Halk ve Çocuk Tiyatrosu’nda başlamıştır. Bir sezonluk ömrü olan Bizim Tiyatro’yu kurmuştur. 1965-1966 arasında Lale Oraloğlu Tiyatrosu’nda çalışmıştır. 1968 yılında üç arkadaşı ile birlikte Ankara Drama Tiyatrosu’nu kurmuştur. Bu tiyatroda Suç ve Ceza ile Sahne Işıkları isimli oyunları sahnelemiştir. Gen-Ar, Arena ve Direklerarası Tiyatrolarında çalışmalarını sürdürmüştür. Yüce beyaz perdede 150’den fazla filmde yer almış ve 56 filmin senaryosunu yazmıştır.
Sinemadaki başarılı kariyerine rağmen, tiyatroya olan bağlılığı devam etmiş ve genç sanatçılara yol göstermiştir. İhsan Yüce, sadece bir oyuncu değil, aynı zamanda toplumsal eleştirisini sinemaya ve tiyatroya yansıtan bir senarist olmuştur. 1970’lerdeki köylü sosyalist hareketin taşlama örneklerini, Kibar Feyzo gibi eserlerinde dile getirmiştir. Altın Yumru filmi ile oyuncu olarak sinemaya geçmiştir. Ertem Eğilmez’in yönettiği Senede Bir Gün, Bir Millet Uyanıyor, Sürtüğün Kızı gibi filmlerde oyunculuğunu sürdürmüştür. Bu arada senaryo yazmaya başlamıştır. Aslıer Film şirketini kurmuş, senaristliğini, yönetmenliğini ve oyunculuğunu yaptığı Hayat Cehennemi adlı filmi yapmıştır. 1976 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde İşte Hayat filmindeki kompozisyonu ile En Başarılı Yardımcı Erkek Oyuncu ödülünü aldı. 1981 yılında Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde Derya Gülü isimli filmdeki rolüyle En Başarılı Erkek Oyuncu ödülünü almıştır. 125’i aşkın filmde oynamış olan Yüce’nin resim ve heykel çalışmaları da bulunmaktadır. Şiirlerinin ise çoğu yayımlanmamıştır; en ünlü şiiri Ekmek, Şarap, Sen ve Ben’dir. İhsan Yüce, 15 Mayıs 1991 yılında Üsküdar, Salacak’taki evinde kalp krizi geçirerek hayatını kaybetmiştir. Ölümünün ardından Karacaahmet Mezarlığı’na defnedilmiştir. Hayatı Erhan Tuncer tarafından “Gül Gibi Zabıta Dururken Kızını Çöpçüye Veren Adam” adıyla 2020 yılında kitap olarak yayınlanmıştır. Özgür Güzelgül’ün yönettiği Bir Yeşilçam Hikâyesi: İhsan Yüce belgeseli 2024 yılında yayınlanmıştır. Belgeselde Menderes Samancılar, İlyas Salman, Mazlum Çimen gibi isimler yer almaktadır. Ekmek, Şarap, Sen ve Ben şiiri, Mazlum Çimen tarafından bestelenmiş ve Mümtaz Sevinç tarafından seslendirilmiştir.